Maantijden: Luisteren naar de vrouwelijke cyclus
Dagretreat | zondag 26 januari 2020

Door Kitty van den Bogaert & Caroline S’Jegers

Bij inheemse volkeren wordt de overgang van jonge naar volwassen vrouw uitgebreid gevierd. De (eerste) menstruatie, zwangerschap en menopauze wordt in deze culturen bekrachtigd als een mijlpaal in het leven van een vrouw, waar ze veel kracht uit kan putten. Zo gaan vrouwen en meisjes tijdens hun ‘maan’tijd (menstruatie) in afzondering en krijgen in deze rustdagen onderricht door oudere, ervaren vrouwen. In onze huidige samenleving zien we dit belangrijk overgangsritueel voor vrouwen niet weerspiegeld: we worden overspoeld door beelden die ons tonen hoe we ons zo goed mogelijk kunnen ‘beschermen’ tegen menstruatie – een ‘vuil en vervelend verschijnsel’. Dit seksueel-culturele erfgoed is tot op heden verantwoordelijk voor een hele reeks premenstruele klachten.

Tijdens deze dagretreat nemen we als vrouwen tijd en ruimte om dieper in contact te komen met de oerkennis die in ons leeft rondom de maantijden. Door om te leren gaan met de natuurlijke stroming van de vrouwelijke cyclus, zakken we dieper in ons lichaam en maken we (opnieuw) contact met de mysteriën van ons eigen vrouw-zijn.

“May I find in myself, a secret stillness
And tranquility, beneath the turmoil.”
(John O’Donohue)

Vanuit haar jarenlange ervaring als vroedvrouw en moeder van vijf zonen, deelt Kitty Van den Bogaert haar kennis rond de maan(d)-cyclus en de betekenis van onze vrouwelijke organen. Mama van een zoontje, antropologe en bewegingsfluisterares Caroline S’Jegers brengt ons via muziek, ritueel en beweging in contact met onze innerlijke vrouwelijke stroming.

De retreat vindt plaats in de prachtige locatie van de tempel yurt in het natuurparadijs van de permacultuur leefgemeenschap De Weegbree. In de warme, ronde ruimte voelen en voeden we onszelf, in contact met de natuur in en om ons heen.

Tijdens de dagretreat laten we het programma organisch verlopen, in verbinding met ieders noden. Zo werken we via stilte, natuur, dans en embodiment. We verweven dit met kennis rondom onze cyclus en laten volgende thema’s aan bod komen: 1. de menstruele cyclus: de fysieke en mentale symptomen en hoe gaan we ermee om; 2. “premenstrueel syndroom”: betekenis en symboliek; en 3. betekenis van onze vrouwelijke organen en oorzaken van ziekten. We sluiten de dag af met een rituele baarmoeder-blessing.

Elke vrouw die creatief wil omgaan met de signalen van haar vrouwenlichaam, die de wijsheid van haar lichaam wil ontdekken, die meer wil leren over de maand-cyclus of die opgroeiende dochters heeft, heeft baat bij deze dagretreat – gecreëerd vanuit pure empowerment. Op deze manier geven we de rode draad van vrouw-tot-vrouw door…

Datum: zondag 26 januari 2020 (welkom vanaf 9u, start om 9u30, einde 17u30)

** Op zaterdag 25 januari 2020 kan je op De Weegbree deelnemen aan een vrouwen-zweethut begeleid door temazcelera Mukta Shilki Pakarina, voor een bijdrage van 30 euro. Meer info over deze hut volgt nog. Je kan op De Weegbree blijven slapen in de gemeenschappelijke ruimte voor een bijdrage van 10 euro.

Locatie: Tempel yurt, De Weegbree vzw, Hoogstraat 64, 2861 OLV-Waver (parkeren bij Atelier Verstrepen). Info over wegbeschrijving: deweegbree.be/wegbeschrijving. We moedigen carpooling aan!

Parking: Opdat landbouwvoertuigen vlot kunnen passeren in ons weggetje, vragen we om niet in dit weggetje te parkeren.  Je kan parkeren in de Hoogstraat zelf, langs de kant. Als er daar geen plek is, gelieve dan te parkeren bij Atelier Verstrepen, Hoogstraat 40, OLV Waver.

Meebrengen: gemakkelijke kledij, er is de ruimte om je baby mee te brengen, iets om te schrijven, een voorwerp voor op het altaar. Wij voorzien lunch (soep met brood), water en thee.

Bijdrage:
* 75-95 euro (sliding scale, betaal volgens je eigen mogelijkheden)
* We kunnen een beperkt aantal vrouwen toelaten in de yurt. Reserveer daarom tijdig je plekje.
* Registratie via contact@carolinesjegers.com. Mail gerust voor meer info!