Rauw in Rouw * Transformatieweekend rond Bevallingstrauma’s
UITGESTELD | De Weegbree (nabij Mechelen)
Begeleid door Han Van Dyck en Caroline S’Jegers

Beste moeder,

Hoe heb jij je zwangerschaps- en bevallingsproces ervaren? Voelde je je gedragen, ondersteund, gezien en gehoord? Kon je contact maken met je eigen innerlijke bron van wijsheid en belichaming? Of heb je verloren gevoeld, misbegrepen, verloochend, verlangend, verscheurd of zelfs getraumatiseerd?

Voor vele vrouwen is het proces van zwanger zijn en bevallen traumatisch, rauw en pijnlijk. Van zodra jouw baby geboren is, is er vaak niet veel tijd of ruimte (meer) om hier voldoende bij stil te staan, en dus ook: om te rouwen. Baren is een transformatieproces waar we in de huidige maatschappij weinig aandacht aan schenken. Elke geboorte is echter een heuse initiatie, een ‘wedergeboorte van de barende’. Zo heb je gegarandeerd ervaren dat je niet dezelfde bent sinds je moeder bent geworden. Er is iets wezenlijks in je veranderd. Jouw bevalling was een ‘point of no return’: een deur waar je doorheen bent gegaan – en die zich achter je gesloten heeft. Je hebt losgelaten, je oude ik én het kindje dat je droeg, en bent geïnitieerd geworden in een nieuwe jij – van ‘maiden‘ (jonge vrouw) naar moeder.

We nemen in dit weekend alle tijd en ruimte om bij dit proces stil te staan. Het ’Rauw in Rouw’ weekend is open voor elke vrouw die wenst te werken rond ervaringen tijdens de zwangerschap, bevalling en/of postnatale periode. Als je voelt dat je nog pijnen meedraagt of met een wrang gevoel terugdenkt aan je eigen zwangerschap en/of bevalling, ben je van harte welkom: een miskraam, een doodgeboorte van je baby, een uitdagende of pijnlijke zwangerschap, gevoelens van eenzaamheid of rouw rond het moederschap, trauma’s en rauwe emoties rond je contact met je baby, … Wanneer je zwangerschap- en/of bevallingsproces niet is verlopen zoals je had gewenst, blijf je met een pijn achter die je levenslang meedraagt. Ook wanneer je een hele mooie bevalling hebt ervaren, ben je van harte welkom: je hebt namelijk een wezenlijk deel van jezelf achtergelaten.

Tijdens dit helingsweekend maken we via het lichaam en via onze creatieve kracht contact met dat wat in ons leeft. Stilstaan bij wat je meedraagt in je rugzakje en die vervolgens weer lichter te maken, werkt letterlijk en figuurlijk “verlichtend”. We nodigen je uit om de wrange, pijnlijke of openende gevoelens die in je leven spelen, om te buigen tot iets waarmee je verder kan op een ‘nieuwe’ en getransformeerde manier: door er iets uit te leren, levenservaring op te doen en hopelijk zelfs het geschenk te ont-dekken dat achter/onder elk trauma schuilt. Het gaat er niet om wát je precies hebt meegemaakt. Wel wát het met je gedaan heeft, en vooral: wat je er nog mee kán opdat het een verrijking wordt in je leven. Op deze manier kan je (dieper) in je lijf en in je nieuwe zijn landen. En kan je de opgedane kennis en ervaring die je lijf en ziel hebben geleerd door te baren, her-kaderen.

Dit is een oproep aan elke vrouw die zich geroepen voelt om op een dieper niveau contact te maken met haarzelf en de ervaringen die haar maakten tot wie ze nu is – om daar vervolgens sterker, weerbaarder en bewuster mee verder te gaan in het leven. Jouw eigen helingsproces heeft een direct effect op jezelf, je kinderen, je familie, en bij uitbreiding: de hele gemeenschap.

“Nothing could have prepared your heart to open like this.”
(Blessing for a Mother-to-Be by John O’Donohue)

Het weekend vindt plaats in een aantal verwarmende ruimtes te permacultuur leefgemeenschap De Weegbree. In prachtige, warme en ronde ruimte van de tempel yurt voelen en voeden we onszelf, in contact met de natuur in en om ons heen. We maken tevens gebruik van de groepsruimte tijdens de dans en expressie-momenten. Voor het avondritueel op zaterdagavond kunnen we – bij open weer – een vuur maken op de ceremonieplek.

Programma
Vanuit hun expertise nemen vroedvrouw Han Van Dyck en bewegingsfluisterares Caroline S’Jegers je mee op een verdiepende reis in jezelf – via dans en beweging, opstellingen, creativiteit, begeleide meditatie, het “zijn” in de natuur, een lezing door ervaringsdeskundige, deelrondes, rituelen, …

Begeleid door:
* Caroline S’Jegers: mama van een éénjarig zoontje, DJ en bewegingsfluisterares. Ze ervaart muziek als poëzie, spreekt de taal van het lichaam en luistert naar de verlangens van het hart. Na het overlijden van haar vader (die sinds haar 5 jaar ziek was), trok Caroline – toen nog antropologe en schrijfster – op wereldreis met als missie: dans. Op de dansvloer maakte ze in een veilige setting contact met haar diep-gewortelde trauma’s, die zo zachtjes konden transformeren en haar de geschenken van het leven toonden. Haar zoontje werd na een natuurlijke en niet-geassisteerde bevalling geboren in de armen van haar man, nog voor de vroedvrouw er was. Door contact te maken met de vrouwelijke roots (via dans en rituelen) en met de maatschappelijke schaduwstukken (via opstellingen en creativiteit), werkt Caroline mee aan een toekomst waarin het gemeenschapsleven bloeit vanuit een diep respect voor het vrouwelijke, voor het lichaam en voor Moeder Aarde…

* Han Van Dyck: vroedvrouw met vele jaren ervaring, heeft zes jaar geleden zelf één moeilijke bevalling gehad maar kreeg geen herkansing om dat beter te doen: na drie miskramen bleek ze een ver uitgezaaide eierstokkanker te hebben en verloor ze haar interne vrouwelijke organen. Ze kwam abrupt in de menopauze terecht, met thuis een kleutertje van 2 jaar. Ze heeft door een waaier van ervaringen een boeiend proces doorlopen in het her-kaderen van trauma’s en lessen leren uit alles wat zich aandient. Een ware transformatie. Inmiddels doet ze naast haar verloskundig werk vanuit het hart en in diepe verbinding met de natuur, ook begeleidingen van vrouwen met bevallingstrauma’s en geeft ze lezingen over “positief en gelukkig in het leven staan”. Want dat kan, ongeacht wat er op je pad komt.

Locatie: De Weegbree, Hoogstraat 64, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Data: UITGESTELD
Met twee overnachtingen, samen in het slaapzaaltje van De Weegbree, lakens/slaapzak zelf mee te brengen, matrassen zijn aanwezig
Inclusief 2x ontbijt, 2x lunch (soep met brood) en 1x avondmaaltijd (zaterdagavond), thee en water

Bijdrage: sliding scale 235-325€ (betaal volgens eigen mogelijkheden en keuze)

Inschrijven en vragen via mail: hanvandyck@gmail.com

* Annulatievoorwaarden: We vragen bij registratie om de helft van je bijdrage over te schrijven op rekeningnummer … met vermelding naam en weekend ‘Rauw in Rouw’. Bij annulatie van je deelname, vragen we 20 euro registratiekosten. Tot en met 19 maart 2020 kan je kosteloos annuleren – nadien vragen we 50% van je bijdrage. Bij annulatie vanaf 1 april 2020 vragen we het ganse bedrag. Dit om een sterk engagement mogelijk te maken. Alvast dank!