Permacultuur

Wat is permacultuur?

Permacultuur is samenwerken met de natuur om een betere wereld voor ons allemaal te maken.
Als we de natuur observeren zien we dat er een systeem van principes aan het werk is.
Permacultuur gebruikt deze principes om geïntegreerde systemen te ontwikkelen die voor onze behoeften aan voedsel, energie en gemeenschap zorgen op een gezonde en efficiente wijze.
Door Permacultuur kunnen we de kwaliteit en productiviteit van onze individuele levens, onze samenleving en onze omgeving verbeteren.

 

Virtuele rondleiding door de permacultuurtuin

//galerij.deweegbree.be/#!album-7


 

De Ethische principes van Permacultuur

ZORG VOOR DE AARDE: Help de Levensystemen om door te kunnen gaan en uit te breiden
ZORG VOOR DE MENS: Hulp bij het vinden van bronnen voor een goede kwaliteit van Leven
DELEN VAN DE OVERVLOED: Limieten stellen aan bevolkingsgroei en consumptie = De bronnen te delen tussen aarde,mens ,dier

Permacultuur is het ontwerpen van systemen voor een maximale output met een minimale input. Permacultuur reikt ons de gereedschappen en processen aan die ons in staat stellen conceptuele, materiele en strategische componenten te verenigen in een ‘patroon’ of ‘plan van aanpak’ dat met minimale hulpbronnen opgebouwd en onderhouden kan worden.
Link: permacultuurprincipes
Link: permacultuurbloem

Hoe wordt permacultuur op de Weegbree toegepast?

Zorg voor de mensen

– Door het leven in gemeenschap dragen we zorg voor elkaar en elkaars kinderen, kunnen we onze kennis en vaardigheden delen, materiaal en gereedschap wordt uitgewisseld, we doen leuke activiteiten samen…
– Praatcirkels en non-violent-communication
– Gezonde voeding en holistische gezondheidszorg worden gestimuleerd.
– ‘Compost voor de groepsrelaties’: respect, openheid, delen, aanmoediging, begrip, herstellen, zelfreflectie, samenzijn

Zorg voor de aarde

– We proberen onze levensstijl low-impact te houden.
– Ecologisch en duurzaam bouwen.
– Hernieuwbare energie
– Autodelen
– Afval beperken; recycleren, hergebruiken, repareren en zelf maken genieten onze voorkeur.
– Biologische voeding en ecologisch tuinieren.
– Stimuleren van bio-diversiteit (ruime variatie aan inheemse plantensoorten, ondersteunen van de bijen en andere insecten, aanleggen van een natuurlijke amfibieënpoel, wildgroei).

Delen van de overvloed

– We trachten onze ecologische voetafdruk steeds kleiner te maken.
– Consuminderen: alleen als het echt nodig is, kopen we iets nieuw; onze eerste keus gaat naar tweedehands, lenen (of letsen), de dingen die we hebben repareren, het zelf te maken, of ons af te vragen of we het echt wel nodig hebben.  Lokale en eerlijke handel.
– We werken ook met vrije giften voor activiteiten of met wederdienst
– Samen zelfvoorzienend worden, delen van overvloed, ruilen

Lokaal

– Wat lokaal kan gevonden worden geniet onze voorkeur.
– Gebruiken van lokaal gevonden (recuperatie-)materialen.
– Meewerken aan een lokale economie: we zijn lid van Lets Provincie Antwerpen (betalen met pollekes).
– Samenwerking met  CSA de Doederij te Sint-Katelijne-Waver.

Relatieve plaatsing en aangepaste schaal

– Bij het ontwerpen van de plek houden we rekening met de sectors en zonering.
– We beginnen klein en breiden stapje voor stapje uit.
– Zones van transport

Functies koppelen aan de elementen en omgekeerd

– Is 1 functie gewaarborgd door tenminste 3 elementen? (vb. bemesting door 1)aanleggen van een composthoop 2)wormenboerderij 3)plantengier 4)uitwerpselen van dieren)
– Voor het implementeren van een nieuw element wordt er gekeken of het ten minste 3 functies vervult. (vb. het graven van een poel: 1) zorgt voor meer bio-diversiteit 2) helpt mee aan drainage van de weide 3) dieren kunnen er drinken 4) estethisch en rustgevend )

Minimale moeite voor maximum effect

– De grondlagen in tact houden door niet te spitten en niet op de (groente)bedden te stappen.
– Bij het ontginnen van nieuwe grond gebruiken we de sheet-mulch-methode ipv intensief omspitten.
– Mulchen
– Aantrekken van natuurlijke vijanden in de moestuin, stimuleren van bio-diversiteit.
– ‘Everything gardens’: bijen, grazende dieren, eenden inzetten om slakken op te eten,…
(‘the problem is the solution’ – ‘you don’t have a slugs problem but a duck defficiency’)

Natuur nabootsen

– Organische vormen gebruiken.
– Gebruik van grillige vormen om meer rand-oppervlakte te bekomen.
– Zorgen voor micro-klimaatjes: poel, stenencirkel, hagen en windbescherming…
– Planten- en groenten- gildes (combinatieteelt)
– Zoveel mogelijk doorlevende en zelfuitzaaiende groentensoorten
– Cycli: compost, aquaponics, recyclage
– Stacking-succession: gebruik maken van de ‘7 lagen’ wordt gestimuleerd, groenbemesting, ‘grondbedekkers’, mulching, plan voor het aanleggen van een forest garden of ‘eetbaar bos’.

… Nog heel wat in ontwikkeling dus op de plek.
Voor de opbouw vinden we heel wat inspiratie uit de permacultuur, maar het is niet ons einddoel. We zien het als één van de vele middelen om ons te helpen in transitie.