Maantijden: Luisteren naar de vrouwelijke cyclus
Door Kitty van den Bogaert & Caroline S’Jegers

Bij inheemse volkeren wordt de overgang van jonge naar volwassen vrouw uitgebreid gevierd. De (eerste) menstruatie, zwangerschap en menopauze wordt in deze culturen bekrachtigd als een mijlpaal in het leven van een vrouw, waar ze veel kracht uit kan putten. Zo gaan vrouwen en meisjes tijdens hun ‘maan’tijd (menstruatie) in afzondering en krijgen in deze rustdagen onderricht door oudere, ervaren vrouwen.

Jammer genoeg zien we dit belangrijk overgangsritueel voor vrouwen in onze huidige Westerse samenleving niet weerspiegeld. Meer nog: van de media uit worden we overspoeld door beelden die ons tonen hoe we ons zo goed mogelijk kunnen ‘beschermen’ tegen menstruatie – een ‘vuil en vervelend verschijnsel’. Dit seksueel-culturele erfgoed is tot op heden verantwoordelijk voor een hele reeks premenstruele klachten.

Vanuit haar jarenlange ervaring als vroedvrouw en moeder van vijf zonen, deelt Kitty Van den Bogaert haar kennis rond de maan(d)-cyclus en de betekenis van onze vrouwelijke organen. Mama van een zoontje, antropologe en bewegingsfluisterares Caroline S’Jegers brengt ons via muziek, ritueel en beweging in contact met onze innerlijke vrouwelijke stroming.

“May I find in myself, a secret stillness
And tranquility, beneath the turmoil.”
(John O’Donohue)

Wat kan je van deze cursus verwachten?
We wensen vrouwen (opnieuw) in verbinding te brengen met de oerkennis rondom de maantijden om hen zo vertrouwd te maken met de mysteriën van hun eigen vrouw-zijn. Door om te (leren) gaan met de ups en downs van de vrouwelijke cyclus kunnen we ons lichaamsbewustzijn, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid versterken.
Elke vrouw die creatief wil omgaan met de signalen van haar vrouwenlichaam, die de wijsheid van haar lichaam wil ontdekken, die meer wil leren over de maandcyclus of die opgroeiende dochters heeft, heeft baat bij deze cursus – gecreëerd vanuit puur empowerment. Op deze manier kunnen we de rode draad (opnieuw) van vrouw-tot-vrouw doorgeven…
De cursus vindt plaats in de prachtige locatie van de tempel yurt in het natuurparadijs van de permacultuur leefgemeenschap De Weegbree. In de warme, ronde ruimte voelen en voeden we onszelf, in contact met de natuur in en om ons heen.

De cursus bestaat uit 4 delen (de opeenvolging kan wijzigen). Deel 1: de menstruele cyclus: de fysieke en mentale symptomen en hoe gaan we ermee om. Deel 2: premenstrueel syndroom: klachten en oplossingen. Deel 3: betekenis van onze vrouwelijke organen en oorzaken van ziekten. Deel 4: Rituele baarmoeder-blessing.

Data: maandag en vrijdag avonden 3, 7, 10 en 14 juni 2019 (welkom vanaf 19u, start cursus 19u30, einde 22u)

Locatie: Tempel yurt, De Weegbree vzw, Hoogstraat 64, 2861 OLV-Waver (parkeren bij Atelier Verstrepen). Info over wegbeschrijving: deweegbree.be/wegbeschrijving.

Meebrengen: gemakkelijke kledij, er is de ruimte om je baby mee te brengen, iets om te schrijven, een voorwerp voor op het altaar. Wij voorzien water, thee en iets lekkers.

Bijdrage:
* 20-25 euro per avond, 70-100 euro per reeks (sliding scale)
* We kunnen een beperkt aantal vrouwen toelaten in de yurt. Reserveer daarom tijdig je plekje.
* Registratie via contact@carolinesjegers.com. Mail gerust voor meer info!

Facebook event: klik hier!