ALTERNATIEF WONEN
‘Kleiner wonen is de toekomst’, ‘Vlaming gaat steeds kleiner wonen’ of ‘Belgische huizen moeten kleiner’, het zijn maar enkele voorbeelden van recente krantenartikels. Cohousing is al een belangrijk voorbeeld van alternatief wonen, maar wij gingen een kijkje nemen bij De Weegbree in Sint-Katelijne-Waver. Een woongemeenschap waarbij zelfvoorzienendheid centraal staat.
“We zijn in de eerste plaats een transitiebeweging”, begint bewoner Josse Horsten. “Dat betekent dat we veel aandacht hebben voor de natuur en er alles aan doen om deze zo goed mogelijk in stand te houden. Zo is de mens bijvoorbeeld te afhankelijk van fossiele grondstoffen. De bewoners van onze gemeenschap delen hun auto’s dan ook, om de uitstoot toch tot een minimum te houden.” Transitie staat volgens de inwoners in de eerste plaats dus voor een duurzame levensstijl.
Zelfvoorzienend
“Ikzelf woon in een joert, en ik vind het echt fantastisch. Je staat op in het midden van de natuur, omringd door bossen en rust. Je zet als het ware een stap terug in je leven en je ziet de seizoenen veranderen.” Vlak naast de joert bevindt zich een grote groentetuin. “Hier wordt dagelijks in gewerkt om in ons eigen eten te kunnen voorzien, zodat we niet naar de supermarkt moeten voor verse producten.”
Ruilen?
In De Weegbree wordt gewerkt met het LETS-systeem (Local Exchange and Trading System), dat in Canada ontstond. “Het is een goed werkend ruilsysteem. Stel dat ik graag in de tuin werk, en jij bakt graag taarten. Dan zou ik voor jou in je tuin kunnen werken in ruil voor een taart. Zo simpel is het! Er komt dus geen geld aan te pas en het versterkt de band tussen de buren.” Er worden daarnaast verschillende cursussen rond permacultuur, bewustzijn en transitie georganiseerd.
Goede buren
In de gemeenschap wonen tien volwassenen en drie kinderen, in huizen of in joerts. “We hebben allemaal verschillende beroepen, waardoor we een erg divers ‘team’ zijn. Tien personen kan dan ook betekenen dat er tien verschillende meningen zijn. Het is voor iedereen soms zeker een uitdaging om daar mee om te gaan, maar we respecteren elkaar enorm en door onze wekelijkse vergaderingen leer je elkaar te begrijpen.”
“Waarom ik deze levensstijl zou aanraden? Omdat je echt het gevoel hebt dat je iets nuttigs doet. We vragen te veel van de aarde en daar willen we iets aan doen. Je terugtrekken in de natuur geeft je een kans om jezelf te leren kennen.”
Robyn Uytterhoeven